Home Lajme Fermeri kosovar që kultivon 50 krerë buallica, 60 euro 1 kg dhjam (VIDEO)

Fermeri kosovar që kultivon 50 krerë buallica, 60 euro 1 kg dhjam (VIDEO)

by rks2008

Gjatë viteve të 70’ta përveq kafshëve tjera shtëpiake, shqiptarët mbanin edhe shumë buallica, shkruan RepublikaOnline

Veqori për buallicat është se ato nuk kan kërkesa të mëdha për ushqim dhe lehtë adaptohen me kushtet e ambientit, janë të shëndetshme dhe shumë rezistente ndaj sëmundjeve.

Ato jetojnë mesatarisht 20-25 vite.

Si qumështi ashtu edhe yndyra e buallicave, kan ndikim shumë të rendësishëm në kurimin e sëmundjeve të frymëmarrjes.

Buallicat japin qumësht të cilësisë së lart, që përmbanë pak kolesterol, përman yndyrna tjera të dobishme, proteina dhe gjithashtu përmbajtje të lart të vitaminave a dhe b12.

Për këto arsye, qumështi i buallicave përdoret për prodhimin e djathit “mozarela”, shkruan RepublikaOnline

Halil Ademaj këtë biznes e nisi para shumë kohe së bashku me familjen, mirëpo para 10 viteve hapi fermën e tyre.

Buallicat japin deri 8 litra qumështë në ditë, ndërsa fermeri ka blerës të shumtë të qumështit, të cilët e dinë rendësinë e tij.

200 litra qumësht e 12 kg djath në ditë është prodhimi i kësaj ferme, ndërsa një kg djath shkon deri në 60 euro./REPUBLIKAONLINE

Për më shumë ndiqeni videon me posht:

0 comment

You may also like

Leave a Comment